Des de Reeducant les violències, executem protocols d’assetjament per a entitats, empreses i administracions públiques, enfocats a la prevenció i actuació enfront de l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral
D’acord amb la Llei 3/2007, constitueix assetjament sexual qualsevol comportament de naturalesa sexual, verbal, no verbal o físic, que tingui el propòsit d’atemptar contra la dignitat de la persona, creant un entorn intimidatori, degradant o ofensiu. Existeix també l’assetjament sexual «quid pro quo», que consisteix a forçar a la víctima a triar entre uns certs favors sexuals o perdre els beneficis que pogués haver aconseguit en el seu lloc laboral, i l’assetjament sexual ambiental que té com a fi crear un ambient intimidatori i hostil a la persona que el pateix.
Tota empresa, independentment del seu nombre de persones treballadores, té l’obligació d’adoptar, si és el cas prèvia negociació amb la representació legal de les persones treballadores, un procediment o protocol d’assetjament per a prevenir i actuar. Però a més de ser obligatòria l’adopció de mesures per a evitar l’assetjament i arbitrar procediments per a la seva prevenció i per a donar llit a les denúncies, el protocol de prevenció i gestió de l’assetjament sexual i/o per raó de sexe presenta indubtables avantatges per a les parts.
L’existència d’un protocol d’assetjament, mostra a les treballadores i treballadors el compromís de l’empresa contra aquestes formes de violència, sensibilitza a la plantilla i els aclareix la tutela preventiva enfront de l’assetjament, al mateix temps que garanteix una via interna, confidencial i ràpida de resolució, erradicació i reacció.
Objectius i principis dels Protocols d’assetjament
Entre els objectius està aconseguir un compromís de tolerància zero cap a la fustigació o assetjament sexual i per raó de sexe en per part de tota la plantilla, independentment del càrrec o lloc que s’ocupi, la modalitat de contractació que tingui o que, sense relació laboral, prestin serveis o col·laborin amb l’organització, com a persones en formació, col·laboradores, o voluntàries.
Al mateix temps promou bones pràctiques i mesures per a actuar davant qualsevol cas que es presenti, independentment de l’espai en el qual es produeixi: despatxos, àrees de descans, cuines, en desplaçaments o allotjaments proporcionats per l’ocupador o com a ciberassetjament, en el cas de treball virtual.
Així mateix, pretén fomentar la cultura preventiva, facilitar la identificació de les conductes constitutives d’assetjament, implantar un procediment senzill per a traslladar queixes o formular denúncies, sancionar a la persona agressora i fer costat a aquella que hagi sofert l’assetjament per a evitar una possible revictimització.
Els principis que regeixen el Protocol són, entre altres, l’accessibilitat als procediments i mesures; la confidencialitat i respecte a la intimitat i dignitat de les persones afectades i a la presumpció d’innocència del presumpte agressor; la prohibició de represàlies a la presumpta víctima o els qui la secundin o denunciïn; la garantia dels drets laborals i protecció social de les víctimes; la recerca exhaustiva i adopció de mesures necessàries, incloses les de caràcter disciplinari i el rescabalament i protecció de la salut física i psicològica a la persona assetjada.
Publicitat del protocol d’assetjament adoptat
L’empresa ha de comunicar l’adopció del protocol d’assetjament a totes les persones que presten els seus serveis en l’organització a través de correu electrònic, publicació en la web, en la intranet o en un tauler d’anuncis, aclarint la tutela preventiva i garantint una via interna, confidencial i ràpida de resolució.
En cas de tenir aprovat un pla d’igualtat, els Protocols d’assetjament formaran part del mateix i quedarà registrat d’acord amb la normativa actual. Si l’empresa no compta amb aquest pla d’igualtat, podrà sol·licitar el dipòsit de l’acord del Protocol d’assetjament davant l’autoritat laboral.